+302421032531 iovath@yahoo.gr

Ο Όμιλος

Ο Όμιλος

Ο Ιστιοπλοϊκός  Ομιλος Βόλου Ανοικτής Θαλάσσης  (Ι.Ο.Β.Α.Θ.) ιδρύθηκe  τα 1982 , δηλαδή πριν  σαράντα (40)  χρόνια  από μία ομάδα φίλων που αγαπούσαν την θάλασσα  και ιδιαίτερα  την ιστιοπλοΐα. Μεταξύ των ιδρυτικών αυτών μελών  ήταν  οι Γεώργιος Μπάστης,  Γεώργιος Αγραφιώτης , Βαγγέλης  Κόκκαλης,, Απόστολος Παπαθανασίου,  Γιάννης  Μιχαλόπουλος, Λάκης Ζαμάνης, Ρήγας Ρήγας, Λάκης  Θανόπουλος ,  Ζήνων Τζοβάρας .

Η πρώτη   έδρα  του σωματείου  ήταν στην παραλία  ,στην Τοπάλη  2  ακριβώς  απέναντι από τα σκάφη  των μελών. Σκοπός του νέου συλλόγου  ήταν η παρόρμηση στην αγάπη για τη θάλασσα , η διάδοση  και  η εκλαΐκευση  της ιστιοπλοΐας ανοικτής  θαλάσσης και της ιστιοπλοΐας   γενικότερα  αλλά και  η  ηθική υποστήριξη  όλων  όσων επιθυμούσαν να ασχοληθούν με αυτή. 

Για να επιτύχει αυτούς  τους σκοπούς του το σωματείο   συνεργάσθηκε διαχρονικά  με σχολές  Ιστιοπλοΐας   και καταξιωμένους ιστιοπλόους  οι οποίοι διέθεταν τα τυπικά  αλλά και τα ουσιαστικά  προσόντα, με αποτέλεσμα  μέχρι σήμερα  να έχουν εκπαιδευτεί και να έχουν πάρει  το  δίπλωμα  πάνω από  2.500. μέλη Εδώ και αρκετά χρόνια   ο όμιλος συνεργάζεται  με τη Himera  Sailing  και  τον εκπαιδευτή  Απόστολο  Πλάκα  ο οποίος  έχει τμήματα αρχαρίων, skiper, αγωνιστικής  ιστιοπλοΐας  ενώ διοργανώνει  και εκπαιδευτικά ταξίδια. .Πολλά από αυτά τα μέλη που συμμετείχαν στα  διάφορα τμήματα  της σχολής , εξακολούθησαν και μετά τις σχολές  να κάνουν  ιστιοπλοΐα, άλλοι  νοικιάζοντας  σκάφη, άλλοι αγοράζοντας  και άλλοι   συμμετέχοντας  στους αγώνες ως πληρώματα  σκαφών.. 

Το 1984  ο όμιλος  έγινε   μέλος   της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής  Ομοσπονδίας  (Ε.Ι.Ο.)  και της Επιτροπής Ανοικτής  Θαλάσσης  (Ε.Α.Θ.) ενώ  το   1986 έγιναν  όλες οι απαραίτητες  ενέργειες και τα σωματείο μας αναγνωρίσθηκε  επίσημα από    τη  Γ.Γ.Α.  ως  αθλητικό 

Με τη  βοήθεια  της ΕΑΘ  και με επιδότηση  από την ΕΙΟ, καταμετρήθηκαν  τα σκάφη των μελών του  ομίλου σύμφωνα  με τα Παγκόσμιο   Σύστημα  Ισοζυγισμού  (I.M.S.), με αποτέλεσμα  να δοθεί μία μεγάλη  ώθηση  στη διενέργεια  αγώνων. 

Μέχρι  και τα 1989  διοργανώθηκαν από τον όμιλο μας  πολλοί αγώνες   στον Παγασητικό  αλλά  και στη Σκιάθο ενώ  τα 1989  με τη βοήθεια   του τεχνικού  συμβούλου  της ΕΙΟ  κ Κσματόπουλου   και με την στήριξη της  Ομοσπονδίας διοργανώθηκε  για πρώτη χρονιά  ο  Ι  ΑΓΩΝΑΣ  ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ, που  ξεκινούσε από τη Σκιάθο, συνέχιζε  στη Στενή Βάλα Αλοννήσου  και κατέληγε στην Σκόπελο.

Ο αγώνας   αυτός  με διακοπή μόνον 2 ετών , έκλεισε  τα 2022 τα 32 του χρόνια και ήδη προετοιμάζεται  ο  33ος για το 2023. Είναι ένας αγώνας που στηρίζεται  από την Περιφέρεια  Θεσσαλίας και στον οποίον  έχουν πάρει μέρος εκτός από τα σκάφη  του Ι.Ο.Β.Α.Θ., σκάφη  και  από τους υπόλοιπους  ομίλους της Κεντρικής Ελλάδος, όπως από Ν.Ο.Ραχών,  Ι.Ο.Χαλκίδας, .Ο.Λίμνης Ευβοίας,,  Ν.Ο.Διαύλου Ωρεών, Ν.Ι.Κ.Ο.Σκπέλου , Ν.Ο.Ν.Αρτάκης,  σκάφη από  τους  Ναυτικούς ομίλους Θεσσαλονίκης  ( Ν.Ο.Θ,  Ν.Α.Ο.Κ.Θ,  Ο.Φ.Θ.  Ν.Ο.Α.Θ.), τους  Ναυτικούς Ομίλους Καβάλας, Ν.Ο.Χίου, αλλά και σκάφη με Βούλγαρους  ιστιοπλόους. 

Το  1991  παραχωρήθηκαν στον Ι.Ο.Β.Α.Θ., για χρήση  των μελών του ομίλου  50  θέσεις  στο  κεντρικό μέτωπο της παραλίας του Βόλου . Τα μέλη του ομίλου προχώρησαν με δικά τους έξοδα , στην κατασκευή μόνιμων αγκυροβολίων  και έτσι τα σκάφη προστατεύονταν πια   από δυσμενείς   καιρικές  συνθήκες. Κατά  τη διάρκεια  όλων αυτών των  ετών, .μέχρι και σήμερα , ο όμιλος έχει  μία  αγαστή  συνεργασία  και με τον Ο.Λ.Β  αλλά και με τα Κεντρικό Λιμεναρχείο  Βόλου  φροντίζοντας  για την μεγαλύτερη ασφάλεια όλων.   

To 2020  τα γραφεία του ομίλου μεταφέρθηκαν στην Αργοναυτών 15 στον 1ο όροφο όπου και  λειτουργούν  έως και  σήμερα. 

Ο όμιλος κάθε χρόνο ανελλιπώς  διοργανώνει  δέκα (10) αγώνες  οι οποίοι περιλαμβάνουν  δέκα εννέα  (19 ) συνολικά  ιστιοδρομίες  ελεγχόμενου στίβου και ανοικτής θάλασσας. 

Όλοι οι αγώνες  περιλαμβάνονται  στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής  Ομοσπονδίας το οποίο και εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση της  Ε.Ι.Ο.    

Επειδή δε , τηρούνται όλοι οι Κανονισμοί και οι διατάξεις της Εθνικής Αρχής  οι αγώνες του  Ομίλου βαθμολογούνται  με το απόλυτο άριστα, πράγμα που σημαίνει ότι και τα σκάφη που παίρνουν μέρος σε αυτούς  παίρνουν υψηλότερη βαθμολογία  διεκδικώντας  έτσι   τις πρώτες θέσεις  στο  Ranking List  της ΕΑΘ  για την Κεντρική Ελλάδα  και ως εκ τούτου  πολλά σκάφη του ομίλου  με αθλητές μέλη του ομίλου μας , επί σειρά ετών  βραβεύονται  στις Πανελλήνιες απονομές  που διοργανώνονται  κάθε χρόνο από την ΕΑΘ. 

Όλα  αυτά τα χρόνια πολλά  σκάφη με αθλητές του ομίλου  έχουν πάρει μέρος  σε διάφορες  διοργανώσεις   σε όλη την Ελλάδα. (Πανελλήνια Πρωταθλήματα , Aegean Regatta, Ράλι Αιγαίου, Ράλι Κυκλάδων, Εβδομάδα Βορείου Αιγαίου, Κύπελλο Ευρίπου, διάφοροι αγώνες Σαρωνικού και Θερμικού και φυσικά πολλοί αγώνες ομίλων της Περιφέρειας μας ) αποκομίζοντας έτσι  πολλές εμπειρίες. 

Τα τελευταία χρόνια  ο όμιλος  συμμετέχει  και  στο  North  Aegean   Match  Race Cup διοργανώνοντας  αγώνες  στον Βόλο ενώ και τα πληρώματα των 2  Platu 25  συμμετέχουν στους αντίστοιχους αγώνες  που διοργανώνονται στην Καβάλα  και στη Θεσσαλονίκη. 

Ενώ για  το διάστημα  28/09/ 2023 έως  01/10/2023   ο Ι.Ο.ΒΑ.Θ προγραμματίζει να πραγματοποιήσει στο Βόλο  το Πανελλήνιο Κύπελλο  Platu 25 και αμέσως μετά  από  07/10/2023- 14/10/2023  θα  διοργανώσει το Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα  Platu  25,  δίνοντας έτσι  μία μεγάλη πνοή στην πόλη μας  η οποία πια  καθίσταται  ιστιοπλοϊκό  κέντρο.

Για την εκπαίδευση αλλά και για την πληρέστερη  ενημέρωση των μελών, διοργανώνονται  στον όμιλο  ομιλίες και σεμινάρια  με ενδιαφέροντα θέματα,  όπως  Μετεωρολογία, Κανονισμοί, Πρώτες Βοήθειες, κ.α.